12 KWIETNIA pod znakiem Słońca i słodyczy!
Z okazji międzynarodowego DNIA CZEKOLADY Warsztat Gospodarstwa Domowego WTZ Ostoja w Środzie Śląskiej przygotował dla wszystkich uczestników oraz terapeutów wspaniały poczęstunek. Każdy spróbował pysznego KRUCHEGO BLOKU CZEKOLADOWEGO kąpiąc twarze w Słońcu, z uśmiechami od ucha do ucha.
Warsztat arteterapii i rękodzieła załącza kilka pamiątkowych zdjęć z tego wydarzenia, a warsztat gospodarstwa domowego łatwy (i pyszny!) przepis na blok. Gorąco polecamy!
KRUCHY BLOK CZEKOLADOWY
Składniki:
Warstwa z białej czekolady:
- 55 g masła
- 1 łyżka stołowa płynnego miodu
- 150 g białej czekolady
- 50 g podpieczonego, preparowanego ryżu
Warstwa z czekolady deserowej:
- 55 g masła
- 2 łyżki stołowe płynnego miodu
- 125 g połamanej na kawałki czekolady deserowej
- 75 g podpieczonego preparowanego ryżu
Wykonanie:
- Posmarować cienko masłem kwadratową formę do pieczenia o boku 20 cm i wyłożyć pergaminem.
- Aby przygotować warstwę z białej czekolady, należy roztopić masło, miód i białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.
- Zdjąć z ognia, wsypać ryż i starannie wymieszać.
- Przełożyć do foremki, docisnąć i wyrównać wierzch.
- Aby przygotować warstwę z ciemnej czekolady, należy roztopić masło, miód i czekoladę deserową w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą.
- Zdjąć z ognia, wsypać ryż i starannie wymieszać. Przełożyć na stwardniałą warstwę białej czekolady i schładzać w lodówce, aż kolejna warstwa również stężeje.
- Wyjąć blok z formy i ostrym nożem ostrożnie pokroić na małe, kwadratowe kawałki.
Smacznego!